De geschiedenis van stal Beukenhof

Welsh NWR

Zo`n 30 jaar geleden is het allemaal begonnen. We bouwden toen een Bungalow en we konden daar welsh pony’s houden. In 1980 word er een welsh pony aangeschaft. Dit is de in 1974 geboren Welsh Nwr schimmelmerrie Greuningen Angeliek. In 1980 word Angeliek reserverkampioen op de regionale keuring te Roden.

Greuningen Angeliek

Ook word in 1980 het voskleuring merrie veulentje agatha gekocht. Agatha die in 1986 het ster predikaat krijgt toegewezen, zal later de boeken ingaan als stammoeder van de welsh Nwr fokkerij van Stal Beukenhof.

Agatha als jaarling

Zowel Angeliek als Agatha word ingezet voor de fokkerij, maar als angeliek niet meer drachtig wordt, wordt besloten haar te ruilen voor de merrie wester aikema’s Rosette. Rosette word een aantal jaren voor de fokkerij gebruikt en zij brengt o.a. de merries beukenhof’s Sandra, Beukenhof’s Marina, Beukenhof’s Monica. Sandra wordt al vrij snel verkocht naar Duitsland voor een carrière in de sport. Beukenhof’s Marina wordt ook verkocht en werd een aantal jaren gebruikt als fokmerrie, ook Monica werd verkocht en ingezet als fokmerrie.

Beukenhof's Marina

Beukenhof's Monica

In 1986 besluiten we om onze bungalow te verruilen voor een boerderij die mogelijk meer pony’s biedt aan te houden. In 1987 word de palomino merrie Oh dehlia gekocht Oh dehlia is dan al op de regionale keuring veulenkampioen gweest. Ook in 1989 wordt zij als 3 jarige jeugdkampioen op de keuring in stadskanaal. Ondanks deze goede resultaten, wordt Oh dehlia nooit ster verklaard. Dat zij toch een goede fokmerrie blijkt te zij wordt in 1995 bevestigd als zij op basis van haar nakomelingen preferent word verklaard.

Oh dehlia als twenter

Uit Oh dehlia zijn o.a. Beukenhof’s Johanna en Beukenhof’s Imka Geboren. Johanna heeft destijds de IBOP aangespannen proef afgelegd met een resultaat met maar liefst 101 Punten!

Beukenhof’s Imka wordt in 1992 jeugkampioen.

Beukenhof's Imka - jeugdkampioen

Beukenhof's Johanna

Oh Dehlia en Wester Aikema’s Rosette worden later weer verkocht, maar Agatha blijft. En niet zonder succes. In 1990 Word er uit Agatha Beukenhof’s Sabina geboren. Sabina mag ongetwijfeld getypeerd worden als een van de favorieten van Stal Beukenhof en niet geheel onterecht! Sabina schrijft in 1991 als een het jeugdkampioenschap van de regionale keuring in tolbert op haar naam. In 1993 wordt Sabina beste 3-jarige in stadskanaal en in 1994 weet zij het zelfs als algemeen dagkampioen te schoppen op de regionale keuring in tolbert en wordt ze in kootwijk eenvoudig ster verklaard. In 1994 legt ze ook de IBOP proef af met voldoende resultaat af waardoor ze in 1995 definitief keur word.

Beukenhof's Sabina

Ook komt uit Agatha Beukenhof’s Jessica. Jessica heeft altijd een 1ste premie behaald en zelfs naar kootwijk geweest, maar is nooit ster geworden. De nafok van jessica is zeer goed. Ze staat niet meer op Stal Beukenhof ze is in 2009 verkocht naar Duitslandhttp://www.reuschbachhof.de/. Ook daar is ze nu fokmerrie en heeft al enkele veulenkampioen gebracht.

Beukenhof's Jessica

De kwaliteiten die Agatha door gaf aan Sabina, geeft Sabina op haar beurt wederom door aan haar geslacht. Want wie kent de hengst Beukenhof’s Jordy nou eigenlijk niet? Beukenhof’s Jordy word in 1998 goedgekeurd. Dat Jordy niet alleen een plaatje is om te zien blijkt wel uit op het verrichtingsonderzoek waar hij maar liefst 4 negens scoort! Opvallend aan Jordy is zijn vrolijke, vriendelijke en werkwillige karakter wat hij heeft, zoals later blijkt, ook doorgeeft aan zijn nakomelingen.

Beukenhof's Jordy

Beukenhof’s Alexander een nakomeling van de hengst Bokkesprong Czardas zijn moeder is Beukenhof’s Sabina KEUR. Hij is een half broer van Beukenhof's Jordy. Alexander had op de Hengstenkeuring een 2de bezichtiging behaald. Hij is toen verkocht als 3-jarige en als 6-jarige kwam Alexander bij Ine Theuwissen (België). Samen wisten ze veel prijzen te winnen. Ze hebben in het Vlaams Eventing team gezeten en meegedaan aan het EK pony’s. Met het team werden ze 6de op het EK. Samen waren ze een zeer goede combinatie. Ze hebben op het hoogste niveau samen gereden. Alexander is later verkocht naar Italië.

Beukenhof's Alexander

Een andere zeer mooie dochter van Beukenhof's Sabina is Beukenhof's Helena zij is een dochter van Wester aikema's Adios. Als 3-jarige werd ze STER-verklaard. En als 4-jarige werd ze voorlopig keur en werd ze eerste geplaatst op de nationale keuring en mocht deelnemen aan het kampioenschap. 

Beukenhof's Helena

De eerste nakomeling van Beukenhof's Helena is de bruine Beukenhof's Ricardo dit is een zoon van Morgenlands Fabian. Ricardo haalde als veulen een eerste premie op de regionale keuring te Stadskanaal. Als 3-jarige ging hij er in de eerste bezichtiging van de hengstenkeuring al uit. Ricardo bleef in Nederland en werd succesvol met de jonge amazone Nanette Boerree zij reed internationaal met hem en werd opgenomen in het B-kader. Toen zij te oud werd om op internationaal niveau te rijden besloten ze hem te verkopen, hij is toen verkocht naar Zweden naar de Noorse amazone Lerke Nordum. Ook zij was zeer succesvol op internationaal niveau en mocht in 2013 voor het eerst deelnemen aan de Europese kampioenschappen Ricardo was nog maar net 9-jaar geworden. Ze werden 29ste in de individuele proef van de 52.

Beukenhof's Ricardo

Welsh A

Ik hou veel van de Welsh Nwr maar ook van de Welsh A pony.

In 1983 de eerst Welsh A pony al op stal kwam. De eerste Welsh A pony was de pony Polhaar's Truida.

Polhaar's Truida

Toen ik in de VUT ging besloten we een eigen hengstje aan te schaffen. De keus viel op de bruine hengst Zonneweide's Nico. In het bijzonder de kleur en de excellente bewegingen van de hengst spraken ons aan. Nico werd ingezet als dekhengst.

Zonneweide's Nico

We hadden natuurlijk ook eigen merries bij Zonneweide's Nico o.a. Ruimzicht's Stephanie voorlopig keur, Ruimzicht's Stephanie bracht o.a. in 1997 het hengstveulen Beukenhof's Jeroen(zonneweide's Nico) die tijdens de hengstenkeuring van 2000 de tweede bezichtiging weet te bereiken. Toen hij 3 jaar was is er een zadel opgekomen en heeft Linda van Klinken onze kleindochter op hem gereden.

Ruimzicht's Stephanie

Beukenhof's Jeroen

Mulligens Winnie is een dochter van Boreas Ubbo. Toen we haar kochten was ze drachtig van de hengst Springbourne Claret. Uit deze combinatie kwam Beukenhof's Wilma. Winnie heeft ons zeer goeie pony's gebracht.

Mulligens Winnie

Het eerste veulen wat Winnie ons dus bracht was de vos merrie veulen Beukenhof's Wilma. Als 4 jarige werd ze STER en als 5 jarige werd ze Voorlopig Keur. Wilma werd zelf in 2002 kampioen en dagkampioen op de keuring van de vriendenkring. Ze heeft ons enkele veulenkampioenen gebracht.

Beukenhof's Wilma

Ook hebben we Elferinks Hilly STER gehad. Ze was een dochter uit de hengst Nachtegaal's Captain haar moeder was  Elferinks Hilde.  Hilly was reserver kampioen Tolbert 1998.

Elferinks Hilly

Een zeer mooie nakomeling van Hilly was de hengst Beukenhof's Barry vader Zonneweide's Nico. Barry heeft de 2de bezichtiging gehaald op de Centrale Hengsten Keuring.

Hij  zit nu in Frankrijk waar hij al verschillende keren kampioen is geweest en al mooie veulens heeft gebracht. http://harasdukrystal.fr

Beukenhof's Barry

Beukenhof's Sandra was een mooie nakomeling van Beukenhof's Wilma en de hengst coelenhage's Jarno. Sandra is in 2005 Veulenkampioen geworden op de keuring van de vriendenkring.

Beukenhof's Sandra - Veulenkampioen

Een andere mooie nakomeling van Beukenhof's Wilma is de bruine Beukenhof's Nina zij is een dochter van de Engelse hengst Cui Pendragon. Als veulen werd zij al op de keuring van de vriendenkring veulenkampioen. En als 2-jarige werd ze jeugdkampioen op dezelfde keuring.

Beukenhof's Nina - Jeugdkampioen